Biografie

Peter Merckx (°1969)- Klarinet

‘Being creative is not a hobby, it is a way of life’.

Reeds op jonge leeftijd studeerde hij af aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de klas van Walter Boeykens. Nog voor het beëindigen van deze studies werd hij laureaat van de eerste Nationale Instrumentenwedstrijd, georganiseerd door de ‘Sociale Werken van de Uitvoerders’.Nadien vervolmaakte hij zich aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Henri De Roeck, waar hij een Hoger Diploma behaalde. Gedurende deze periode proefde hij van het orkestleven en verleende zijn medewerking aan o.a. het VRT-Orkest,

Nadien volgde een actieve periode in de hedendaagse muziek. Hij stichtte het ensemble ‘QO-2’, gespecialiseerd in John Cage en Morton Feldman, (tal van radio-opnames) en ging naar Amsterdam voor een deelname aan het ‘Ocean-project’ van M. Cunningham naar een idee van John Cage. Een CD met het verzamelde werk van Herman van San (met wereldpremière en persvoorstelling in de Muntopera te Brussel) betekende een definitief keerpunt in zijn carrière.

Zijn interesse in kamermuziek bracht hem bij het salonensemble ‘Grupetto’, dat met haar CD’s en gelijknamige theaterproducties ‘Titanic’s Last Waltz’ en ‘Marlene Dietrich’, ‘Falling in love again’.

Vanuit deze optiek begon hij zich samen met pianist Alex Roosemeyers toe te leggen op de Joodse muziekcultuur. Aanvankelijk traden zij vooral op als duo, o.a. live cultuurmarkt Antwerpen, radio en tv. Op hun jongste CD echter gaan zij prompt de confrontatie aan met doorwinterde jazzmuzikanten. Cross-over van de bovenste plank!

Nog een stapje verder is het ensemble ‘Moo’ waar hij van 2007 t.e.m. 2010 België mee doorkruiste. Samen met Ron de Rauw en Rembert De Smet brengt hij een aanstekelijke muziekkomedie, een muzikaal-humoristische confrontatie tussen verschillende muziekculturen- en stijlen. Van Westerse pop- en rockmuziek tot Zuid-Amerikaanse- en Balkanmuziek en dat alles overgoten met een Spaanse saus.

Een constante in zijn leven is de liefde voor hedendaagse kamermuziek. O.a. met het ‘Prometheus-ensemble’ o.l.v. Etienne Siebens -waar hij meewerkte aan radio-opnames en concerten gaf in België, Nederland (o.a. het Concertgebouw), Engeland, Ierland en Frankrijk-. 

Mauricio’s Kagel ‘Variété’ bracht hem bij het ‘Hermes-ensemble’, waar hij momenteel reeds 10 jaar lang zijn vaste stek heeft. Hij maakt er deel uit van de vaste kern van een zestal personen o.l.v. Koen kessels. Zij traden recentelijk op in België, Nederland, Frankrijk, Duisland, Oostenrijk, Italië en Engeland. 

In 2013 won hij met het werk ‘Schönheit’ de eerste prijs op de interpretatiecursus voor werken van Karlheinz Stockhausen op de “Stockhausen-Kurse” te Kürten.

Naast dit alles is er nog even tijd om studiowerk te doen met oa Dominique Pauwels, componist bij ‘Het muziek Lod’ en wordt hij regelmatig gevraagd door ‘Het Spectra Ensemble’.

De oprichting van ‘MyPMinternational’ in 2012 is het resultaat van zijn lange persoonlijke research naar een betere houding en grip bij het bespelen van de klarinet. De ‘duim-fix’ is zijn persoonlijke uitvinding.